2008. június 7., szombat

Helyzetjelentés

Nos ritkán írok ide és ez azért van, mert jó pár hónapja nem erősödtek a panaszaim viszonylag élhető az élet.
Elolvastam a megjegyzéseket amiket a sorstársaim írtak.
Igen ez sajnos népbetegség és igen sajnos meg kell tanulni együttélni vele.
Akár műtét után akár műtét előtt mindenképpen egy speciális életmódot kíván meg a dolog.
Jelenleg - lekopogom kop-kop-kopp - a reggeli indítási fáldalmakat leszámítva, amik pár óra alatt csitulnak nincsenek komolyabb panaszaim.
Igaz vigyázok is magamra és tudom ez az állapot bármikor rosszabbodhat.

Kitartás!

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sziasztok,

nekem is baj volt a derekammal, nem gerinc serv, de ki tudja, ha nem figyelek oda idoben az is kialakulhatott volna. Szeretnem veletek megosztani a tapasztalataimat.
Egy dereki korongom meg van kopva. En szeretem megelozni a bajt, ugyhogy elementem dokihoz idoben. Kiderult, hogy lordosisom van (nagyobb az ive a dereki hajlatnak, mint az normalis) es hogy az egyik labam rovidebb ~12mm-el. Azonnal utana neztem, hogyan lehet javitani, es vegig gondoltam, hogy hol rontottam.

Hol rontottam:
=============
En szellemi munkat vegzek, ezert sokat ulok. Az egyetemen 3 evig a koliban rendkivul rossz minosegu szeken ultem rossz (lecsuszott) pozicioban. Az ules aktiv mozgas a gerincnek, folyamatos stressz, ezert ha rosszul ulunk gyorsitjuk a korongok pusztulasat es egyebb gerinci problemak keletkezeset.

Kovetkezmeny:
============
Foleg mikor allni kellett egy helyben, enyhe fajdalmat ereztem a derekamnal. Nem is fajt, hanem kellemetlen volt. A csipoizuletemmel es a keresztcsonti izulettel is gond volt: mikor fel alltam egy szekrol, vagy agybol, rendkivul eros fajdalom hasitott bele, majd nehany lepes utan kattant egyet, es teljesen elmult. Neha elojott ez a fajdalom es neha elmult valtozo idokozokkel (1-3 honap).

Megelozes/kezeles:
=================

1. Rogton szeket valtottam. Vettem egy terdelo szeket. Ennek az elogye, hogy a terd szintje a csipo ala kerul, es a gerinc felveszi a normal poziciojat. Ezeknek a szekeknek nincs tamlaja, igy kenyszerit az egyenes tartasra. En raadasul egy olyan szeket szereztem be, ami hinta szek is egyben, igy elore-hatra tudsz hintazni. Ettol mindig mashova jut a terheles a gerincoszlopon, valamint erositi a hasizmot es a hatizmot minimalis mertekben. A szek neve: Stokke Varier/Balanse. Eleg draga, de nagyon megeri.

2. Extra betetet raktam a rovidebb labamon viselt cipobe, megemelve azt.

3. Hasizomgyakorlatokat vegzek folyamatosan, erositve azt. Fontos, hogy haton fekve mindig behajlitsuk a labat, es a derekat a foldkuz nyomjuk. A labat akar egy elfektetett szekre is fel lehet tenni, hogy derekszogben alljanak a hathoz kepest, ekkor a gerinc dereki resze a foldhoz szorul. Nem szabad barom modjara megterheto felulest vegezni, mert az nagyon odatesz a gerincnek!

4. Uszok (nagyabol rendszeresen). Gerincbantalmakra a hatuszas javasolt, a tobbi nem, mert terheli a gerincet ( nagymami fele melluszas leginkabb)

5. Ha nem a terdelo szeken ulok, figyelek ra hogy rendesen uljek a szeken, hatat megtamasztva.

6. Agybol kiszallasnal oldalt fekszem, kilogatom a labam. majd oldalrol felnyomom magam, mint egy keljfeljancsi. Reggel ernyedtek az izmok azert van erre szukseg.

7. Ha emelnem kell, azt egyenes derekkal combol kinyomva teszem.

Eredmeny:
========
Mar egy eve nincs semmilyen panaszom. A derekam kezd kiegyenesedni (a lordosisbol), egyre tobb idot tudok egyhelyben allni mielott az a kellemetlen erzes megjelenne.

Tanulsag:
========
Amint gerinc (vagy akar milyen egeszsegugyi) panasz van es tobbszor jelentkezik, utana kell nezni, kerdezni, olvasni es elmenni orvoshoz. De nem egyhez, hanem tobbhoz, mivel mas megkozelitesbol mondanak valamit a panaszra. Sajna az ember nem gep, nem lehet az utolso csavarig szetszedni, nem lehet 100%-ig belenezni.
Aztan eletmodot kell valtoztatni.
SOKKAL !!! olcsobb igy, mind anyagilag, mint emberileg, mint ha evekig nem torodunk a sajat bajunkal.
MEGELOZES, MEGELOZES, MEGELOZES!

Tamas

Névtelen írta...

Sziasztok!

Úgy 8 éve jelentkeztek az első komolyabb tünetek, a belenyilalás utáni csillaglátás és 1 hét fekvéses állapottal.
Tamás leírása annyira ismerős, hogy felmerült, lehet hogy egy kollégiumba jártunk?! Ugyanis nekem az utolsó szöget az egyetemi kollégium "gerincgyilkos" asztalai is székei verték be... Az asztal túl alacsony volt, a szék 30 éves szabvány szék. Itt 5 évet, ezt megelőzően pedig még kb másik 15-öt otthon töltöttem az említett "rossz (lecsuszott) pozicioban". Mondhatjuk azt, hogy így nőttem fel, tehát nem csoda, hogy 22 évesen a gerincem megadta magát...
Kb 3 év próbálkozás, kínlódás, keresgélés után jutottam végre annyi információhoz és segítséghez (egy csoda gyógytornász személyében), hogy végre tudtam, hogy mi is a bajom.

A gyógytornász pontosan diagnosztizálta a helyet és a problémát. (Minderre képes volt bármilyen modern vizsgálat nélkül is (MRI, CT), egy kb órás alapos kérdezz-felelek beszélgetéssel és néhány célzott gyakorlattal... Hiszen a fájdalom, a kisugárzás helye, erőssége, az érzetek, a zsibbadás mind mind utalnak arra, hogy melyik szelvényben, melyik oldalon van a sérv.)

Pontos leírást kaptam a betegségről, ami először(!) egy tisztán mechanikai hibának tűnt. (erre még visszatérek)

Először is mindenképp szét kell választani két állapotot:
1. akkut állapot (konkrétan a sérv állapota) és
2. úgymond tünetmentes állapot (amikor NINCS sérv)

Egy "gerincsérves" élete e két állapot között váltakozik, a válaszvonal általában egy rossz mozdulat (ez kinek mi).
Fontos a két állapot éles szétválasztása, mert mindegyikben mást kell tennie az embernek.

1. akkut állapot
-----------------
A sérv ekkor türemkedik ki valamilyen mértékben. Erről szép, korrekt leírások vannak a blogon. Bizonyos jeleknél azonnal orvoshoz kell fordulni, de sok esetben (pár év kísérletezés után az ember ráérez, hogy mitől is kell tennie.) Ennek az állapotnak is van azonban egy lefolyása.

a.) heves, baromi intenzív fájdalom, az elviselhetetlenség határát súrolva (kinek hogy, alulról vagy felülről... :(( )
Az ember ilyenkor a fájdalom azonnal csillapítására vágyik. Ezt megtehetjük gyógyszerrel is, vagy némi fogcsikorgatással.
A fájdalom azonban amellett, hogy szar, betölt egy igen fontos feladatot. Meggátol, hogy tovább rontsd az állapotodat.
A tapasztalatom az, hogy ilyenkor csak a földön fekvés és a majdnem mozdulatlanság, ami segít. (Ez logikus is a mechanikai hibát tekintve!)
Ekkor szedhető fájdalomcsillapító, görcsoldó, izomlazító, gyulladáscsökkentő gyógyszer. DE nem olyan céllal, hogy tovább "emelgethessek-vezethessek-ülhessek a gép előtt" mintha mi sem történt volna, hanem azért, hogy a sérv vissza tudjon húzódni a helyére.) A test automatikus reakciója a fájdalom és a mély háti izmok görcse, amivel megpróbálja fixálni a gerinc pozícióját, amíg a sérv visszahúzódik. Van egy heves, gyulladás is a képen jól látszik, amire külön érdemes odafigyelni! Ekkor ugyanis TILOS bármilyen meleg dolog alkalmazása (pl meleg fürdő), mert csak fokozza a gyulladást. Ekkor a masszázs sem segít és nem is javasolt! Ülni ugyancsak nem javasolt!
Kb. az első 2-3 nap (néha 1, néha 4) után a fájdalommal már elviselhető szintre csökken. (Sajnos a mai sietős világunkban nehezen tolerálják(juk) az ilyen "hosszú" kiesést is, pedig ez még csak a kezdet...)
Pedig ekkor a FEKVÉS és a TÜRELEM az, ami igazán segít!

b.) Helyreállítási szakasz (3-4-5 naptól), amikor is a sérv szép lassan visszahúzódik a helyére. Ebben a szakaszban már nem biztos (sőt!), hogy indokolt bármilyen gyógyszer alkalmazása, hiszen a fájdalom már magától is csökkent. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a fájdalom fontos, hiszen ez az a jelzőrendszer, ami meggátol, hogy hibás mozdulatot tegyünk. Ha ezt elnyomjuk, kiiktatjuk, akkor lehet, hogy átmenetileg megszabadulunk a kíntól, de könnyen abba a hamis illúzióba kerülhetünk, hogy nincs is már semmi bajom, vagy már sokkal jobban vagyok. (és túl hamar visszatérünk a "normális" életvitelhez.)
Ebben a szakaszban azonban már fontos a mozgás. Az ember már tud mozogni, ha korlátozottan is. Fontos, mert meg kell mozdítani az izmokat, be kell indítani a vérkeringést, hogy a test végezhesse a dolgát. Ekkorra már a gyulladás is csökkent, vagy el is tűnt. (Meleg fürdés még mindig nem javasolt!)
Ekkor jöhetnek már a gyógytornásszal egyeztetett AKKUT állapotban alkalmazandó gyakorlatok. (ide vágó McKenzie gyakorlatok)
Ez a szakasz változó hosszúságú 1 héttől 1-2 hónapig bármi lehet.) A tapasztalatom, hogy a tartós mozdulatlanság, földön fekvés nem segít, hanem elnyújtja ezt az állapotot... Ekkor már újra lehet üldögélni is, de gyakori felállásokkal, tornákkal, lazítással, földön fekvéssel megszakítva.
Ez után lépünk át a 2. állapotba.

2. úgymond tünetmentes állapot
------------------------------
Azért csak úgymond tünetmentes(néha teljesen az), mert a derekunk még ekkor is fájhat reggelente, vagy a nap végén. És azért mégis minden mozdulatra oda kell figyelni és tudat alatt(alig tudatosan) állandóan ott motoszkál az emberben a félelem (a fájdalomtól, hogy mikor csap le újra)...
És az ember egy idő után már azért is hálás, ha csak kicsit fájdogál, ha csak kicsit bizsereg.

DE, ebben az állapotban fontos dolgokat tehetünk, hogy minél tovább elnyújthassuk ezt a kegyes, élhetőbb, fájdalommentes állapotot.

Itt nagyon fontos újra megérteni a mechanikai dolgokat!
A gerincnek és ezzel az egész testnek, az izmok adnak tartást. Izmok nélkül összeroskadna a test. (Mindenki látott már csontvázat, ugye?)
A számunkra lényeges izmok jelen esetben a has, hát, mély háti izmok! Ezek egy úgymond izomgyűrűt alkotnak a gerinc körül. Ez a gyűrű stabilizálja és tehermentesíti a gerincet. STABILIZÁLNÁ, HA OTT LENNE! A mai világban azonban a legtöbb embernél ez hiányzik! (Persze az izmok ott vannak, de olyan satnyák, mintha nem is lennének! és lehet hogy a hasizmokat még egy kisebb nagyobb pocak is takarja... :O )
A feladatunk tehát adott, létre kell hozni az izomgyűrűt. Ez egy hosszadalmas, sok sok kitartást, áldozatot, stb kívánó munka. ( A gyógytornászom ezt is szépen elmondta, de az ember lusta.... A szép szó helyett, több évnyi fájdalom volt csak képes belátásra bírni és elindítani ezen az úton... )
Ehhez az építő munkához tornagyakorlatokra van szükségünk, amiket a gyógytornász ugyancsak megtanít nekünk!)
Kell tehát:
- has-, hátizom erősítő gyakorlatok
- has-, hátizom lazító/nyújtó gyakorlatok (nagyon nagyon fontosak!)
- speciális gerinc karbantartó gyakorlatok (pl. McKenzie)
Ha mindezeket megtanultuk, akkor pedig CSINÁLNI, CSINÁLNI, CSINÁLNI minden nap!!!
Nekem ami nagyon bejött a 8 brokáttekercs nevű gyakorlatsor álló változata. (Kis könyv formájában kapható is.) Ez a fenti mindhárom területet ötvözi. És a túrázás. Emellett minél több időt töltsünk aktív mozgással (pl sétával, kirándulással a szabadban)

[Ide közbevetném az aszfaltgerinc fogalmát. Ez az, ami a városlakók sajátja. A gerincet az aszfalton való séta közben csak egy folyamatos/egyoldalú hatás éri. Ettől sok sok apró, finom izom szép lassan elsorvad, csak az marad, ami éppen szükséges. A szabadban végzett mozgás sokkal összetetteb, több izmot megmozgat, igényel a változatos terepviszonyok miatt. Nagyon jó módja a gerinc fejlesztésének és karbantartásának.]

A sok sok torna idővel meghozza a gyümölcsét. (2-3 hónap alatt látványos javulás-fejlődés érhető el, de ezután sem szabad abbahagyni!!! Az izmokat folyamatosan stimulálni-edzeni kell, különben sorvadásnak, gyengülésnek indulnak...)

Az elmúlt egy év tapasztalata, az izomgyűrűvel (és ebből főként a megerősített alsó, mély hátizmokkal) kapcsolatban a következő:
a.) az 1. akkut állapot rövidebb ideig tart, a fájdalom intenzitása sokkal kisebb! (emiatt egyáltalán nem kell gyógyszer!), 1-2 nap azért még így iszonyú szar
b.) sokkal gyorsabb a helyreállítási szakasz is, még kevesebb fájdalommal jár.
c.) nem annyira sokkoló a dolog, az ember egy idő után tudja, hogy van remény és van módszer a kezében.

Ide tartoznak még a gyógyászati segédeszközök is. Rengeteget kipróbáltam, ezért feltétlenül szólni kell róluk.
A fent leírtak alapján talán látható, hogy minden olyan eszköz, ami megpróbálja helyettesíteni a gerinc feladatát (passzív eszközök, mint fűzők, támaszok, diskek, párnák stb), csak átmeneti enyhülést és segítséget hoznak, hosszú távon a tartós alkalmazásuk káros lesz, hiszen az izomzatot kiváltva éppen annak elsorvadásához vezetnek. Így idővel függővé válhatunk ezektől is, úgyanúgy mint a gyógyszerektől...
Ami segíthet az olyan aktív mozgásra kényszerítő eszközök, mint pl. az ülőlabda, térdeplőszék, ami az izomzatot dolgoztatja, erősíti, lazítja.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mint látható ez a betegség igen összetett. A fájdalmas tünetek egy hosszú hosszú folyamat eredményei, néha egész élet "munkája", lustasága, kényelme, hajtása, oda nem figyelése kell hozzá, hogy szegény gerincünk megadja magát...

Teljes gyógyulás nem tudom, csak remélem, hogy elérhető. Egy biztos, az életünket teljesen át kell alakítanunk (és vagy megtesszük magunktól, előrelátóan, vagy majd a fájdalom rákényszerít minket!) Előbb-utóbb mindenképp megváltozik kérdés, hogy a minősége milyen irányba változik.
A testi tünetekhez, azonban tapasztalataim szerint, többnyire társul még egy lelki oldal is. (lásd. http://www.femina.hu/egeszseg/gerincserv) Ezt kinek kinek magának kell megkeresnie, hogy mi az, de mindenképp érdemes tudni róla és odafigyelni rá.

Praktikus dolgok:
----------------
Életmódbeli változtatások:
- kemény fekhely (itt szóba jöhet, a nagyon kemény ágybetét, szivacs, polifoam, önfelfújós matrac.) A kifeküdt, lágyan ringatózó, gödrös fekhelyek kizárva!
- megtanulni terhet helyesen emelni!
- ülő munkánál: szék helyes beállítása, ülőlabda, ülő korong, térdeplő szék (kinek mi jön be és mit engedhet meg magának)
gyakori megszakítása az ülésnek, a gerinc átmozgatása, rövid tornával
- gyakori, rendszeres torna!
- stressz, munkatempó/mennyiség csökkentése
- aktív mozgás, sport


Kerülendő:
- a tipikus mozdulat pl. mint az autó csomagtartóba tárgy behelyezése. Enyhén előredőlt felsőtest.
- csavaró mozdulatok (főként teherrel, ami már egész kicsi is lehet!!!)
Minden ilyen mozdulatot kerülni kell, meg kell tanulni a helyettesítő mozgásokat, amik a lábakra terhelnek.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mindenkinek sok sok kitartást és hosszú fájdalommentes időszakokat kívánok és köszönöm a gyógytornászoknak, hogy vannak és segítenek nekünk. Nagy kincsek ők, érdemes megbecsülni őket és figyelni rájuk!
A blog nagyon nagyon szuper, köszönöm mindenkinek!

Tibor

Névtelen írta...

Tibor!

A Te hozzászólásod mentálisan is segít! Köszy!

Üdw: Balázs

www.porckorong.hu írta...

Tamás:

Jó volt olvasni a hozzászólásodat!

Az a vicc, hogy Te sokkal jobban látod ezt a kérdést, mint sok szaki, aki porckorongsérvvel foglalkozik!

A gondod neve amúgy szegment instabilitás volt:

A porckorong az ülő munka miatt folyamatosan veszít a víztartalmából, lelapul, ami az ízfelszínek közeledését, instabilitást okoz.
Erre még rátesz a fokozott lordózis, ami miatt álláskor, és járáskor még közelebb kerülnek az ízfelszínek: növekszik a becsípődésveszély, fáradékonnyá válik a derék!

A hagyományos protokoll szerint erre masszázs és fizikoteápia a célirányos megoldás...

Erről annyit, hogy pár éve csináltak egy vizsgálatot:
összehasonlították az akupunktúra, az elektroterápia (fiziko) és a placébó ( hatóanyag nélküli kamukapszula) hatását.

Az akupunktúra magasan nyert, a placébó eredménye pedig egy kicsit jobb volt, mint a jelenlegi elsőnek ajánlott porckorongsérv kezelésé: a fizikoterápiáé...

Ez több, mint szégyen...

Amit Te csináltál, az viszont példaértékű:

1.térdeplő szék: kiiktattad a túlterhelést a porckorongon, ezzel megszüntetted a fő okot!

A legtöbb gerincbeteg embernél ez a lépés marad ki, és ezen meg is bukik a terápia: hiába jó a kezelés, ha az OK jelen marad...
napi 8 óra ülés káros hatásával nem tud versenyezni 15 perc terápia...

2.hasizomgyakorlatok:

Ez csökkenti a fokozott lordózis szögét, így csökkenti a nyomást a csigolya közti ízületi felszíneken. Ez már önmagában sokat javithat az álláskor/járáskor jelentkező derékfájáson.

3. úszás: megerősítetted a stabilizáló hátizmokat, azaz rögzítetted az eredményt!

Sok gerincet gyógyító szakember is tanulhatna ebből a sikerorientált mentalitásból!

Névtelen írta...

Szia, én sérv gyanús állapotban vagyok és csak megköszönni tudom ezt a mindenre kiterjedő okos tájékoztatást amit megosztottál velünk!Köszönöm!!!!!