2009. október 16., péntek

MR

10.12-én megcsinálták Miskolcon az MR vizsgálatot.
2x20 percet kell eltölteni fekve, folyamatos kattogással kísérve; különféle ritmusra illetve hangmagasságra lehet szenderegni a csőben.
Ma, 10.16-án voltam kontrol vizsgálaton. Magyarul megmutatni magam a főorvos úrnak.
Lediktálta amit kellett és kezet fogtunk, menjek el a háziorvosomhoz ezzel a halom lelettel-véleménnyel-papírral.
"Idegsebészeti teendő nincs" - szedjek gyógyszert, ússzak, konzervatív kezelés javasolt.
Hehe, nahát, mik nincsenek...
"Jó egészséget kívánok!"-kal bocsájtott utamra.
ÉN, jó egészséggel, bahh majd felrobbantam tőle!!!

Gyakorlatilag SEMMI sem történt, mindösszesen 4 A4-es lappal lettem gazdagabb.
Meg persze mindegyik hátoldalán egy "Elszámoló nyilatkozat"-tal, miért-mennyit fognak fizettetni utánam ha kitettem a lábamat a rendelőből-vizsgálóból.

Nem is vártam semmi többet a dologtól, a panaszaim okára nem derült fény és nekem meg nincsen időm már a szokásos NC, leszálló galván, stb. ... kezelések tömkelegére, mert kiesek a munkából és ezt mindenhol megunják egy idő után.
Leballagok a háziorvosomhoz, íratok fel vele 3 havi adagot mindenből amiből elképzelni lehet és masszívan élek a gyógyszereimen.

Várok még egy telefonszámot, mert itt helyben is van (nohát) EGY szem gerinctornát oktató ember.
Ezt is ismerősöktől kell megtudnom, véletlenül sem a reumatológus kezelőorvosomtól.
Mindegy, őt még felkeresem és amit lehet megtanulok a tornából.

Elképzelni sem tudom mihez kezdjek, kihez forduljak, ha mindenhol ennyire lekezelik a dolgot és nem törődnek az ember életminőségének romlásával. 34 évesen nem tudom elképzelni, hogy hogyan fogok teljes életet élni MINDEN NAP.

Keresem a megoldást amennyire a lehetőségeim engedik, de nem tudok bízni a gyógyulásban sem a jobbulásban.

:(

7 megjegyzés:

Korpa írta...

Én is átéltem ezeket a dolgokat! Sok év alatt én is át estem kezeléseken, ideiglenes javulásokon leromlásokon, amikor hirtelen drasztikusan leromlott az állapotom. Ekkor másodszor utaltak be nappali korházba, de ott már 2-3 nap után se ülve se állva nem tudtam kivárni a kezeléseket annyira fájt. Feküdtem ahol épp tudtam. Szerencsémre ott egy nagyon kedves doktornő volt, akihez tartoztam. Aki látatta, súlyos a helyzet és végül ő intézte el a dolgaimat. Soron kívüli MR Idegsebész Műtét stb. Még így is 3 hónap telt el t mire megműtöttek. Mint mindenki, aki ezzel él én is műtét ellenes voltam eleinte. Aztán sajnos eljutottam arra a szintre, hogy szinte minden nap üvöltöttem magamban, hogy MŰŰŰTSSENEK MÁR MEG MERT NEM BÍROM TOVÁBB! A műtét óta napi 15-20 perc tornával lényegében teljesen jól vagyok és teljes életet élek!

moncsi írta...

Szia! Moncsi vagyok,nálam is most diagnosztizálták a porckorongsérvet. szeretném ha többet irnál a gerinctornárol,vagy hol tudok utána nézni.

www.porckorong.hu írta...

Szia!

Sajnos ez így megy!:(
Ha fiatal vagy, vagy ha nem kell egyértelműen műteni, akkor sehol sem vesznek komolyan...
Tájékoztatás semmi, csak flegmatizmus és lelketlenség mindenhol...Ez az egészségügy...:(
Ráadásul sok helyen a szakmai hozzáértés is erősen kifogásolható...

Figyi!

Ha a doki azt mondta, hogy nincs idegsebészeti tennivaló, akkor - bár biztos nagyon rossz most a helyzeted - de ne írd le magad! Innen van kiút! A galván meg a hasonló tüneti kezelések sokat nem fognak érni...Először is rá kell jönnöd, mi okozta a sérved, és kiiktani ezt a tényezőt az életedből. A www.porckorong.hu -n van egy ajánló (akár magadnak is ajánlhatod az oldalt, v. vmi kamucimet is beirhatsz). Onnan letölthetsz egy Gyógyitsd meg a porckorongsérved c. ingyenes PDF. doksit. Ha utána szeretnél nézni, mit érdemes tenned, töltsd le, benne lesz, hogy mit érdemes csinálnod, mit kell kiiktatnod, hogy javulásnak indulhass! Az is le van írva benne, hogy milyen irányban érdemes tornáznod, szl. talán még a gerinctorna gyakorlatok közül is könnyebben fogsz tudni választani!

szép napot!
máté

www.porckorong.hu írta...

ja még egy dolog eszember jutott, amivel el lehet indulni:

Ha tudsz angolul, van egy nagyon jó kis füzet, amit érdemes elolvasni. Nagyon logikus, és érthetően elmondja, mit érdemes csinálnod.

Robin McKenzie: Treat your own back.

(Itt ország világ előtt nem akarom leírni, hogy bármelyik filecsere programmal le tudod tölteni, így ezt nem teszem...:P)

Ha ez a megoldás nem működik, úgy rémlik, a Budai Irgalmasrendi Kórház könyvtárának megvan ez a könyvecse. Oda beengednek, két óra alatt el lehet olvasni, vagy akár lemásolni...

Zsofia írta...

Sziasztok!

Zsófi vagyok, 22 éves és egy éve diagnosztizáltak nálam két sérvet, a lumbalis 4-5 és 3-4 csigolya között. Január, február, március kínszenvedés volt, nagyon lassan tudtam a 3 hónap alatt kiegyenesedni. McKenzie torna, úszás stb. Mivel sziklát és falat mászok, mindenki azt mondta attól van, de amikor áprilisban újra elkezdtem mászni, még jobb lett, valahogy mindig kimozgatta a derekamat, mondhatjuk tünetmentes lettem. Májusban jött a vizsgaidőszak, ami ismét rontott a helyzetemen, és a nyáron sem lett tökéletes, tudok élni, de nem fájdalommentesen. Októberben pedig kezdődött minden az elejéről, kisugárzás, még nagyobb fájdalom.
2008-ban amikor diagnosztizálták azt mondták próbálkozzunk meg a konzervatív kezeléssel, ha nem megy akkor műtét. Most csináltak újabb MRI-t persze ott van Frédi és Béni (a két "kis" sérv), nagy javulás nem történt.
Most félek a műtéttől, és nem tudom, hogy valaha lesz-e jobb. Tudok vele így is élni, mert ugye az ember sokat kibír, ha kell, de szerintetek lesz olyan idő amikor nem fog fájni, vagy szokjak hozzá a gondolathoz, hogy ki kell tartanom egy életen át?

Üdv:

Zsófi

Névtelen írta...

Üdvözlet. A névtelen státusz ne zavarjon meg senkit, Lengyel Péter vagyok. Mivel én is hasonló cipőben járok, ezért végigolvastam a blogot, rengeteg hasznos információval gazdagodtam. 22 éves vagyok. 3 hónapja erős, szűnni nem akaró derékfájással kezdődött, rákét hétre lábba lesugárzó feszülés-szerűséggel. Eddig túl vagyok lassna 7 hét fekvésen, csütörtöktől kezelések. Hát ha fekszem, elviselhető, felállások már nem olyan rosszak, járni tudok, de korlátozott ideig tűrhető fájdalomal, utána már minden bajom van. Száraz CT kimutatta, hogy a 4-es és 5-ös ágyéki csigolya között van a kis drága. Azt sokhonnan hallottam, hogy az úszás nagyon jó, annak örülök, hogy ezt a te blogod/tapasztalatod is megerősíti. Olvastam, hogy miskolcon csinálták az MR-t. Én is miskolcon voltam az idegsebészeten, Skapinyecz főorvosnál. Otthon végezhető gyógytorna gyakorlatokról ha tudnál szolgálni valamivel, az lenne még nagyn hazsnos. Előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Lengyel Péter

Névtelen írta...

Szia! Irj a beka18@freemailre. Segitek!