2007. október 17., szerda

Konkrétumok szakemberektől

IDÉZET:
"Korai degeneratív jel a porckorongok dehidrációja, ez klinikailag tünetmentes lehet. A folyamat előrehaladásával a porckorong ellapul és körkörös kiboltosulás (protrusio) mutatkozik. Később ismét ábrázolódhat a világos, kocsonyás nucleus pulposus, de excentrikus megjelenéssel. Ezt a vízben gazdag granulációs szövet és oedema hozzáadódása okozza, amit a „HIZ” (high intensity zones) terminológia takar. A hozzá tartozó klinikai tünetegyüttest a fájdalmas anularis beszakadások okozzák. A belső anularis rostok szakadásait követően az excentrikus kocsonyás anyag előbb-utóbb körülírtan erősebb ívű előboltosulást okoz (prolapsus), de ebben az esetben a külső anularis rostok kontinuitása még megtartott. A szorosabb értelemben vett sérvet (extrusio) az anularis rostok átszakadása okozza (subligamentalis sérv). A longitudinalis ligamentum átszakadása (ruptura) után az epiduralis térbe jut a kocsonyás discus anyag (1. ábra). Ennek leszakadása (sequestrum) és elvándorlása során a klinikai tünetek változnak. A fenti eltérések okozhatják akár az adott szegmentumban kilépő gyök irritációját, akár a még lefelé haladó rostok kompresszióját, és a caudalisabb szegmentumban kilépő gyökkel kapcsolatos klinikai tüneteket is."
IDÉZET VÉGE

IDÉZET:
"A gerinc, csigolyák egysége, mely a nyakon 7, a mellkasi szakaszon 12, az ágyéki szakaszon 5 csigolyából áll, de folytatódik az összecsontosodott csigolyák alkotta kereszt- és farokcsonttal. A gerincpanaszok fiatalkori előfordulásában általában genetikai, fejlődésbeli és alkati tényezőknek, illetve az életmódbeli sajátosságoknak tulajdonítanak szerepet.

A fejlődésbeli tényezők bizonyos csontfejlődési rendellenességek lehetnek, pl. az utolsó ágyéki csigolya a keresztcsonthoz hasonlít, és hozzá csontosodik. Előfordulhat, hogy a keresztcsont első csigolyája függetlenedik, az utolsó ágyéki csigolyának csak az oldalsó nyúlványa csontosodik a keresztcsonthoz, két ágyéki csigolya egymáson előrefelé elcsúszik. Ez párosulhat a csigolyaív szakadásával (spondylolisis), előfordulhat nyitott gerinc (spina bifida). A háti szakaszra jellemző a lapos csigolya (vertebra plana – Calvé-betegség), amikor is a csigolyatest nem fejlődik ki teljesen, lapos marad. Scheuermann-szindróma esetén a csigolyák zárólemezein egyenetlen beroppanásos zsákok vannak.

A genetikai tényezőknél a csigolyatestek között lévő, mozgásban résztvevő porckorongokban, ún. diszkuszokban bizonyos kötőszöveti anyag (kollagén) összetevőiben változás történik. A módosult kollagén-kombinációk kevésbé tudják a vizet megkötni, így a porckorong elveszti rugalmasságát, szakítószilárdságát, degenerálódik. Az elfajuló porckorong a külső erőkkel szemben sérülékenyebbé válik, összenyomás hatására a porckorongban lévő anyag hátrafelé vándorol, a gerinccsatorna felé beboltosul (protrusio disci). A
szalagrendszert átszakítva sérvként (discus hernia) kilép, majd ki is szakadhat (ruptura). Ez hirtelen erőbehatásra is jelentkezhet, ágyéki szakaszon típusosan nehezebb tárgyak emelésekor, a nyaki szakaszon inkább ismételt, tengely irányú erőbehatáskor (motorozásnál, hivatásos sofőröknél, ha rosszabb kiképzésű az ülés rugózása). A háti szakaszon a mellkas csontos-porcos-szalagos-izmos egysége és a sajátos anatómiai helyzet ritkán vezet akut sérv kialakulásához, azonban az elfajulásos elváltozások ezt a szakaszt ugyancsak érintik. A degeneratív elváltozások a porckorongokban kezdődnek, majd a megbomlott anatómiai és funkcionális egyensúly egyenes folytatása a gerinc instabilitása. Az instabil gerinc kóros mozgásai miatt, megindul a szervezet ellenreakciója. Az izmok folyamatossal próbálják stabilizálni a gerincet, ami miatt a mély hátizom tónusa fokozódik, ilyenkor görcsös csomókról panaszkodik a beteg. Az instabilitás miatt, a kisizületek ugyancsak fokozott terhelésnek vannak kitéve, elindul az izületi leépülés folyamata, kopás, elfajulás, meszesedés. Ez a kisizületi artrózis (spondylarthrosis) okozza később a nyaki és derékfájdalmakat.

Az elváltozások következtében a gerinc természetes görbületei is megváltoznak. A nyaki előre domborodó ív (lordosis) ellapul, a háti szakaszon hátra domborodó ív (kyphosis) fokozódik, az ágyéki, előre domborodó ív ellapul, de fokozódhat is olyannyira, hogy a csigolyák hátsó tövisnyúlványai összecsontosodhatnak (Baastrup fenomén), további derékpanaszokat okozva.

A derékfájásnak ezeken kívül még egyéb oka is lehet, pl. izom-, szalag-, izületi húzódások, rándulások, törések, a gerinccsatorna szűkülete, a gerinc alaki, görbületi elváltozásai, a csigolya összenyomásos törése, izületi gyulladása. Deréktáji panaszokat ritka csontosodási zavarok (Paget-kór), rendszerbetegségek (spondylitis ankylopoetica gerincet érintő formája: Bechterew-kór), szervi betegségek (kismedencei gyulladás, gyomorfekély, epehólyag-betegségek, hasnyálmirigy-gyulladás, aorta-elváltozások, reumás gyulladások és bakteriális fertőzések) is okozhatnak.

Mivel anatómiailag a csigolya csatornájában futnak a testet beidegző idegfonatok, ezért az elváltozások az idegeket nyomva idegrendszeri eltéréseket okozhatnak: érzéskiesés, fájdalomérzetek, reflexkiesések, kóros reflexek, zsibbadások, izomgyengeség, olykor teljes bénulás léphet fel. Előfordul, hogy vizelési és székletürítési panaszok jelentkeznek. A korai érzészavarokat ritkán észlelik a betegek. Az első tünet általában egy becsípődésként megélt helyi fájdalom, ami hirtelen vagy fokozatosan alakul ki, hasprésre, köhögésre, tüsszentésre fokozódik, továbbá a végtagon valamilyen fura zsibbadás, izomgyengeség jelentkezik. Az alsó végtagon derékfájdalom (lumbágó), forgó, far körüli lábba sugárzó fájdalom (isiász), járászavar, kóros tartás alakul ki. A felső végtagfájdalmak a nyakból a koponya felé, lapockákba, hátra, karokba, ujjakba sugároznak, az alsók a deréktól a lábak vagy a hát felé.

Felismerés

A gerincpanaszokkal általában az ortopéd szakorvost, vagy közvetlenül erre specializálódott gerincsebészt, esetleg reumatológust keresünk fel. Ha nyaki panaszaink vannak, akkor a nyaki mozgásterjedelmeket, a felső végtag neurológiai eltéréseit, reflexeit, izomerőt, érzésbeli eltéréseket vizsgálják. A háti és ágyéki gerincszakasz vizsgálatakor a beteg járását, tartását, a gerinc természetes és kóros görbületeit, mozgástartományait, érzékenységi pontjait ellenőrzik. A neurológiai érintettséget ilyenkor az alsóvégtagon nézik. Rákérdeznek továbbá a széklet- és vizeletürítési, illetve tartási panaszokra is. A vizsgálat után az érintett szakaszról röntgenfelvételt kér az orvos, és mágneses rezonancia vizsgálatot (MRI) is elrendelhet, szükség szerint. Szóba jöhet még CT-, izotópos vizsgálat, ritkábban myelographia (ilyenkor kontrasztanyagot juttatnak gerinccsatornába) és discográfia (itt a porckorongot festik meg).

Kezelés

Az akut gerincfájdalmak gyógyításának alapja az aktív életmód, ugyanakkor kerülni kell a panaszokat fokozó, illetve kiváltó mozdulatokat. A kezelés során a nem-szteroid fájdalomcsillapítók szájon át szedhető formáját kombinálni lehet helyi krémmel, valamint géllel, továbbá helyi vérbőséget okozó krémekkel. A kezelés másik alappillére a tartást javító torna. Gyógytornász segítségével elsajátíthatók a hát- és hasizom nyújtó és erősítő gyakorlatai.

Ugyancsak kiemelt jelentőségű a beteg felvilágosítása a gerincbetegségek alakulásáról, a kiújulás megelőzésének lehetőségeiről. Ha a folyamat krónikussá válik, akkor sajnos a beteg pszichéjét is megviseli a betegség, ilyenkor a stresszt, a depressziót és a szorongást is kezelni kell. Ha a panaszok hátterében külső érzelmi tényező feltételezhető, akkor krónikus fájdalom-szindróma alakulhat ki, ami nehezebben reagál a kezelésekre.

Súlyosabb esetben infúziós, infiltrációs, valamint epidurális kezelés jön számításba. Az izomlazító, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító komplex kezelés tornával és fizioterápiával egészíthető ki.

E helyen szót kell ejteni a különböző fűzőkről is. Ma már sok helyen, recept nélkül beszerezhetőek, így nagyon elterjedtek. Általános elmondható, hogy a mindennapi használatuk lesorvasztja a hátizmot, így ront a helyzeten. Ritkán alkalmasak a kiújulás megelőzésére. A fűző viselése helyett fontosabb a hátizom erősítése.

A műtéti kezelés alapja az ideg nyomatásának megszűntetése a porckorong részleges, vagy teljes eltávolításával. Ez történhet hagyományos módszerrel, amikor a gerincszakasz felett metszve feltárják a gerincet, az idegeket eltolják, és a porckorongot részlegesen vagy teljesen eltávolítják. A beteg mobilitásától függően a beavatkozás 3-4 napos kórházi tartózkodást igényel. Lézeres porckorong-műtét esetén kis csöveken keresztül kezelik a porckorongot lézersugárral. Az ún. percutan eljárásnál a bőrön keresztül, egy csövön át kis eszközökkel végzik a porckorong eltávolítását. Előfordul, hogy a porckorongot feloldó enzimet fecskendezik a porckorong kitüremkedő részébe. Az utóbbi két módszer eredményessége a mai napig kérdéses.

Ha a beteg állapota megengedi, akkor a porckorongot protézissel is pótolni lehet. Ennek azonban igen szűk az indikációs köre, általában csak a nyaki szakaszon végzik, abban az esetben, ha kizárólag egy porckorong érintett, és a többi csontos-porcos egység egészséges.

Amennyiben a fent említett módszerek nem alkalmazhatóak, és a gerinc instabilitása nagyfokú, az ún. fúziós műtétek jönnek szóba. Ilyenkor két vagy több csigolyát egyesítünk. Tudni kell azonban, hogy a beavatkozás nem mindig jár sikerrel, és a panaszok a műtét miatt is egyre instabilabbá váló gerincnél kiújulhatnak. A műtétet követően a csigolyaegyesítésből kimaradt gerincszakaszokra nagyobb erők, terhek hatnak, így azok degenerációja is felgyorsul, és egyre több szinten kell a fúziót elvégezni. Azt, hogy mikor és milyen mértékű beavatkozás szükséges, azt a beteg egyéni állapota, mozgásszervi és idegrendszeri státusza, valamint vizsgálati eredményei együttesen határozzák meg. A műtétet követően a hátizom tónusának, erejének mielőbbi visszaállítását és a rehabilitációs program mihamarabbi megkezdését nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Megelőzés

A gerinc alapvető védelme a helyes testtartás, a jó erőnlét, a helyes emelési technika. A helyes tartáshoz a hátat az üléshez kell támasztani. A modern kocsikban már állítható háttámaszos ülések vannak, ha lehet, ne döntsük túlságosan hátra a kocsi ülése!

Nagyobb súlyokat egyenes háttal, inkább combból javasolt emelni. A hátizom-erősítő gyakorlatok és az úszás szerepeljenek a mindennapjainkba! Kerüljük a gerincet megterhelő sportokat, hobbikat, pl. hosszútávfutás, motorozás, különböző ugrással járó tevékenységek, súlyzózás. Próbáljuk az ideális testsúllyal tehermentesíteni gerincünket.

Figyeljünk az alvás körülményeire is, a matrac kiválasztásánál vegyük igénybe szakértő segítségét. Mivel a nikotin rontja a porckorong vérellátását, a csontok anyagcseréjét, és elősegíti a csontritkulás kialakulását, érdemes a dohányzásról is leszokni."
IDÉZET VÉGE

IDÉZET:
"Mikor és hogyan derülhet ki a porckorongsérv? Mindennek van oka és előzménye...

Az ötven évnél idősebbek 70 százalékánál észlelhetők a röntgen-felvételeken csontos kinövések a nyaki gerinccsigolyákon. Ezek többsége azonban csak akkor okoz panaszt, ha olyan helyen van, ahol izmokat, ízületeket vagy idegeket érint. A panaszok és a tünetek jelentkezését, illetve fokozódását sokszor egy kis trauma vagy ártatlannak tűnő mozdulat is kiválthatja.
A nyaki gerinc kóros csontkinövései - spondylosisai - leggyakrabban heves nyaktáji fájdalommal jelentkezik, aminek az az oka, hogy a kinövések megfeszítik a tartószalagokat. A nyakizmok ilyenkor a legkevésbé fájdalmas helyzetben rögzítik a gerinc mozgásait. Egy idő után azonban ez a merev tartás maga is fájdalom forrása lesz. Ha nemcsak izmokat, ízületeket irritál a gerincen kialakult kinövés, hanem ideggyököt is, akkor jelentkezhet zsibbadás, a mélyreflexek renyhesége. Akár a gerincvelő is károsodhat, ha a kinövések a gerinccsatornában találhatók.
A spondylosisos eredetű nyaki gerinc panaszok esetén is általában elegendő a konzervatív kezelés. Ez gyakorlatilag megegyezik a lágy nyaki porckorongsérvnél leírtakkal (lásd 1. rész), annyival kiegészítve, hogy sokan javasolják a súlyfürdőt is. Műtétre akkor kerül sor, ha a konzervatív kezelés mellett nem enyhül, illetve ismételten visszatér a folyamatos fájdalom. Sebészi beavatkozásra van szükség akkor is, ha a kinövés ideggyököt nyom, illetve a gerincvelőt érinti.
A műtét során a szűkületet okozó csigolyatestek egy részét eltávolítják, majd lemezzel és csavarokkal rögzítik. A nyaki gerinc stabilizációs műtéteinél különösen fontos, hogy a finom mozgásokra való képességet is megőrizzék, illetve helyreállítsák. Ez egyben ennek a műtéti típusnak a bonyolultságát, és bizonyos értelemben kockázatát is jelenti.
A gerincoszlop középső, háti szakaszán meglehetősen ritkán alakul ki porckorongsérv, mivel ez a rész a mellkas miatt viszonylag jól rögzített. A háti szakaszon mégis előforduló sérvek többsége mediális elhelyezkedésű, azaz közvetlenül a gerincvelő irányába fejtik ki hatásukat. Ilyenkor a betegek háti vagy kétoldali övszerű fájdalomra panaszkodnak, vegetatív zavarok léphetnek fel, és bénulásos tünetek jelentkezhetnek. Ha a porckorongsérv a háti szakaszon kifelé boltosodik, akkor többnyire övszerű, de féloldali kisugárzó fájdalmat okoz, amely utánozhat hasi vagy mellkasi szervekből eredő fájdalmat is.
A betegség kialakulhat lassan, de egy rossz mozdulat vagy kisebb trauma következtében a sérv kiszakadása miatt órákon belül súlyos állapotba kerülhet a beteg. A háti porckorongsérv műtéti eltávolítása kockázatosabb, mint az ágyéki területen jelentkező hasonló elváltozásoké. Ennek az a magyarázata, hogy a gerincvelő sérülésének nagyobb az esélye.
Az összes porckorongsérv csaknem 90 százaléka a legalsó, az ágyéki szakaszon alakul ki. A különböző ágyéki gerincelváltozások hátterében ennek a testtájéknak a velünk született instabilitása és az életformánkból adódó túlterheltsége áll. Az ágyéki szakaszra nehezedik testünk súlya, gyakran tetemes túlsúlya is. Az élettanilag helytelen testtartás és mozgás következtében már fiatal kortól kezdve óriási igénybevételnek van kitéve a gerincnek ez a része. Amikor a kényes egyensúlyi állapot megbillen, jó ideig még képesek vagyunk ellensúlyozni ezt, például a hátizmaink segítenek be.
Az idő múlásával azonban a túlterhelés következményei mind erőteljesebben jelentkeznek. Negyvenéves kor után az ágyéki porckorongok szövete gyakran többszörösen töredezett, szakadozott. Ezt a korral járó elváltozást számos tényező gyorsíthatja, például a túlsúly, a természetellenes testtartás, a túlzott vagy egyoldalú igénybevétel vagy a mozgásszegény életmód. Egyes esetekben a porckorong kiboltosodása már egészen fiatal életkorban olyan súlyos panaszokat okoz, hogy csak műtéttel korrigálható. Ilyenkor a műtétet követően az egyébként ép gerincben minden korábbi funkció helyreáll, és a beteg gyógyultnak tekinthető. Sokszor az ágyéktájéki csigolyák hosszú ideig nem okoznak különösebb panaszt, jóllehet a mozgástartományuk már rendkívüli módon beszűkült. Ezt olyan idős embereknél lehet tapasztalni, akiknek a röntgenfelvételén az egész ágyéki szakasz csontosan összenőtt. Ha ilyenkor mégis műtétre kerül sor, azzal általában már csak csekély javulást lehet elérni.

Porckorongsérv
A legsúlyosabb, derékfájással is járó kórkép a porckorongsérv. Hasonló a fájdalmak jelentkezése a lumbágóhoz, azonban itt enyhébbsúlyosabb idegrendszeri tünetek is mutatkoznak. A betegség alapja a csigolyák közti porckorong kiboltosulása vagy kiszakadása, mely a gerincbõl kilépõ ideggyököt nyomja. Ez az érintett oldali végtagba kisugárzó fájdalmat, érzészavart, bénulást idézhet elõ. A tünetek jelentkezése elsõsorban attól függ, mely csigolyák közötti porckorong okozza õket. Leggyakrabban az utolsó ágyéki és az elsõ keresztcsonti csigolya közti porckorong betegszik meg.
Általában hirtelen kezdõdik a fájdalom, gyakran nehezebb tárgy felemelésekor; kisugárzik a végtagba, köhögés, tüsszentés fokozza. A beteg sokszor képtelen járni, elõrehátra hajolni vagy beszállni az autóba. Az idegrendszer vizsgálatával ki lehet mutatni az alsó végtagon jellegzetesen kialakuló érzésés reflexcsökkenést, izombénulást. Az érintett csigolyák nyomásra igen érzékenyek. Ritkán, súlyos esetben, a bénulás a vegetatív idegrendszert is érintheti, ami vizeletés székletürítési zavarhoz vezethet.
A beteg vizsgálatával a kórisme felállítható, azonban a porckorongsérv elhelyezkedésérõl, nagyságáról elsõsorban a korszerû képalkotó eljárások segítségével nyerhetünk pontos adatot. Az esetek jelentõs részében a betegség fektetéssel (a lumbágónál leírt módon) és gyógyszerekkel eredményesen kezelhetõ. Fekvéskor a porckorongban ható nyomás csökken, így a kiboltosuló sérv „visszahúzódhat". Konzervatív kezelésre nem javuló esetekben, továbbá ha az idegrendszeri tünetek fokozódnak (elsõsorban izombénulás és vegetatív bénulások), mûtétet kell végezni, melynek során az ideggyököt vagy a gerincvelõt nyomó sérvet el kell távolítani. Mûtét után a betegek rehabilitációs kezelést igényelnek a teljes gyógyuláshoz."
IDÉZET VÉGE

12 megjegyzés:

Unknown írta...

Végtelenül hálás vagyok ezért a jól megszerkesztett írásért. Régóta olvasgatok itt a neten e témáról mivel érintett vagyok.
Ebben az írásban minden kérdésemre választ találtam.
A reumás orvosok valamiért nem hajlandók felismerni a betegséget. Ezt tapasztaltam És úgy látom a 33 éves fiatalembert is elhajtották. Pedig ha időben feltárják a bajt, tudatosan vigyázott volna magára és nem következik be sérv.
Fájós térdemmel kerestem fel pár éve a reumát és a vénséges rutinos dokibácsi lúdtalpbetétet írt fel! Meg sem vizsgált kivéve a talpam állását. Pedig ha a gerincemre vetett volna pillantást, láthatta volna a többszörös ferdülést stb. ami statikai problémákhoz vezet és térdfájást okozhat. Később derékfájással kerestem fel a reumát és vénséges dokinéni csak annyit árult el a rtg leletben leírtakból amit én is el tudtam olvasni: előrecsúszott 3. csigolya.
A többit latinból magamnak kellet lefordítani...

Névtelen írta...

Köszönöm, most már tudom, mi a bajom. Félévente előjött ez a betegség nálam, különböző gyógyszerekkel kezelte más-más orvos. Movalis, Sirdalud, stb aztán egyéb fájdalomcsillapítók, pl. Ketodex, miegymás. Én tudom, hogy mitől "kaptam" a porckorongsérvet. Beteg anyukámat én ápolom, a hetvenvalahány kilogram emelgetése nap mint nap ezt okozta. Mindenesetre megpróbálok változtatni a helyzeten, mert lassan én is ápolásra szorulok!

Unknown írta...

Ica vagyok, hálás vagyok orvosomnak, aki 1996 ban mütött porckorongsérvről, mely már ki volt szakadva darabokban a durazsákban. Tudtam a mütét elkerülhetetlen, s emiatt nem is kiméltem magam, s mint utólog megtudtam, s itt üzenem mindenkinek aki még mütét előtt van, igenis kimélje magát, mivel ha pl. esetemben a durazsák elenged, akkor nincs olyan orvos aki ezt, helyre hozza, csakis a tolószék marad.Mütét után, kb 60 napra elkezdtem kerékpározni, ami megerősitette a hátizmaimat, s jelenleg közepes fizikai munkát tudok végezni. Persze minden emelés, hajolás, csakis az orvos által,elmondott szempontok alapján.
Mindenkinek, csak azt tudom üzenni, időben menjenek akkor az orvosi személyzetnek is könnyebb, s a gyógyulás is hamarabb van. Irjon aki úgy gondolja hasonló cipőben jár járt-.

Névtelen írta...

Sziasztok! Szilvi vagyok és én is rendelkezem - sajnos - porckorongsérvvel. Két évvel ezelőtt jelentkeztek nálam - nagyon durva változatban - a sérv tünetei. Földön csúszás-mászás, két-három óra alvással. Egyik kedves ismerősöm tájékoztatására kerestem fel Budapesten egy Mckenzi tornával foglalkozó szakembert, aki egy-két tornagyakorlat alkalmazását javasolta. Nagyon sokat segített vele, tehát mindenkinek merem javasolni!!! Mielőtt arra gondolnátok, hogy mennyibe került... hát véleményem szerint 4.000.-Ft + felutazás költsége nem eget verő ezért a megkönnyebbülésért! Ami még nagyon sokat segíthet az ténylegesen az úszás, heti két-három alkalommal. Fontos a technika: fej a vízben + megfelelő hosszanti nyújtással végezzétek!!! Emelgetést, hajolgatást kerüljétek, helyette combból végezzétek a teendőiteket. Nekem ezt az utóbbi két évet sikerült "átvészelnem" ezekkel a "praktikákkal". Szerencsére nálam még műtétre nem került sor, bár néha fontolóra veszem. Gratulálok az oldal létrehozójának, mert nagyon szépen és érthetően összeszedett oldalt sikerült alkotnia! Mindenkinek kitartást és jobb egészséget kívánok!

szannamemma írta...

Sziasztok, én Mariann vagyok. Édesanyám 54 évesen egyik napról a másikra esett le a lábáról, immár harmadik hónapja tart a meg nem szűnő fájdalom. A sors fintora, hogy hasfalsérvvel műtötték, és az altatásból felébredve jelentkezett először a fájdalom. Orvosról orvosra jár, túl vagyunk két természetgyógyászon, idegsebészen, a reumatológián, több tízezer forint a hátunk mögött és egyelőre még a pontos diagnózist sem tudjuk. Anyu jár a McKenzie tornára, időszakos javulás volt csak sajnos, de addig legalább reménykedhettünk. Eljutottunk odáig, hogy sajnos bot nélkül már nem tud járni, talán csak a nap végére. Éjjeli alvás megszűnt létezni, órákat sétálgat a házban, és rettenetesen fáradt. A CT eredménye egy rakás latin hablaty, de a "protrusio" szó azthiszem mindenkinek ismerős.A reumatológus erős gyulladásként fordította a leletet. Kinek van igaza? Természetesen szed egy táska gyógyszert, de szinte hatástalanok, illetve ha mégis ennyire fáj a szedésük alatt is (a sírás szokta kerülgetni), milyen lenne ha nem szedné azokat? Szerencsére találkozott már műtétből felépült emberekkel,akik ugyanazt élték át mint Ő, és mégis nagy javulást könyvelhettek el, remélem édesanyám szenvedése sem tart már sokáig. Január elején megy vissza a lelettel az idegsebészhez, kíváncsiak vagyunk, de egyben félünk is az eredménytől.

Betti írta...

Sziasztok. Betti vagyok. 2sérvem van. Egy a nyak csigolyámon egy pedig alulról a második csigolyámon. Higgyétek el tudom mi a szenvedés,és én még nem találtam olyan gyógyszert ami hosszabb távon használt volna. De ezt a zöld kenőcsöt én is meg fogom próbálni Köszönöm.

Encsi írta...

Sziasztok!Örülök,hogy végre találtam egy olyan oldalt,ahol végre "igazi betegekkel"lehet találkozni.Ahogy olvasgatok,látom sajnos elég sokan szenvedünk ettől.Igazából én tanácsot szeretnék kérni.A problémám az,hogy a 30.hétben vagyok.Nemrég jártam neurológián,ahol gerincsérv gyanút állapítottak meg.De mára már annyira elviselhetetlen a fájdalmam,hogy már a fekvés sem segít.Magne b6 már nem segít semmit.Valamikor szeptemberben tervezi a doktornő a vizsgálatokat,de addig van e valami megoldás?Már aludni sem tudok szinte!Köszi előre is.

Névtelen írta...

Üdv .mindenkinek!
Én is nagyon jónak tartom az ilyen típusú leírásokat.Egyrészt ,mert vannak még lelkiismeretes szakemberek, akik segítőkészen tájékoztatnak bennünket érdekelteket, másrészt itt mindenki a saját tapasztalatait írja le és ebből ,mi többiek okulhatunk.
Két évvel ezelőtt írtam a nyavalyámról, meglehetősen bizakodva, mert én sem az a típus vagyok aki egykönnyen feladja.Az azóta eltelt időben,csak megerősödött bennem, hogy lehetőleg nem szabad azonnal műteni.Nem véletlen,hogy a szakemberek is csak a legvégső megoldásként nyúlnak a szikéhez.(Láttak már Önök gerincműtéten átesett idegsebészt? Pedig a főorvos akinél én voltam annak a problémáját még én a laikus is észrevettem.)
Az én figyelemreméltó tapasztalásom amire mindenkinek felhívnám a figyelmét, vagyis ami az én L4-5 közötti 8 mm-es sérvemnek a legjobban segített, az egyrészt az MBT cipő.Ezzel nem szeretnék sokat foglalkozni, mert azt hinné valaki ,hogy termékreklám. Másodikként a súlyfürdő, amit már az 50-es években felfedeztek, és nem is értem miért nem ezt rendelik el mindenkinek? Az összes többi kezelés nekem semmit nem jelentett.Gondoljunk csak bele,hogyan használna akármilyen torna ,vagy bármi egy gyulladásban lévő idegen.Ellenben, ha az eredeti helyére visszahúzatjuk a csigolyákat, érthetően esélyünk van arra , hogy valamennyit visszahúzódjon a sérvünk, és ne nyomjon semmit.(Ja : 33 alkalommal voltam kiropraktőrnél !!!,aki a legnagyobbak közé sorolható szaktekintély. Utazással stb. együtt elképesztő sokba került, ám ennek ellenére nem sok eredményt hozott.A fájdalom alig csökkent.
ÉÉÉÉÉÉS ! Kapaszkodjon meg mindenki.Az én igazi nagy gyógyszerem, amivel 10 !! hónap iszonyatos fájdalom után merem mondani, hogy nagyon jelentős javulás állt be az a KERÉKPÁROZÁS.Képzeljük csak el, amikor kerékpározunk pontosan a hátizmok minden egyes tekerésnél kénytelenek "dolgozni". Ezáltal megerősödnek és megtartják a gerincoszlopot, ahogyan azt eredetileg is kellene ,hogy tegyék.Ezen felbuzdulva a tavalyi évben, és az idén is amikor az időjárás megfelelő szabadban, minden más esetben szobabiciklivel tekerek.Mindenki által elérhető akár használt szerkezetekkel is(mindkét bicajomat 3-3000 Ft-ért vettem).Remélem valakinek segítettem.Mielőbbi gyógyulást ,és panaszmentes időszakot mindenkinek

fe11nega írta...

Mikor jon el a pillanat a mutet bevallalasahoz?Ugy kepzelem a mutet 100% megoldas , az orvosom azt mondta "rutin " munka masnap felkelhet , 1 honap mulva dolgozhat.Riziko az altatas, es 1% ban komplikacio.

fe11nega írta...

Mennyire rizikos egy porckorng serv mutetet bevallanai?Az orvosom szerint "rutin" munka 1% ban rizikos. Eltavolitjak a zselet es megszunnek a panaszok. 4 nap korhaz , 1 honap otthon es kesz.

fe11nega írta...

Mennyire rizikos egy porckorng serv mutetet bevallanai?Az orvosom szerint "rutin" munka 1% ban rizikos. Eltavolitjak a zselet es megszunnek a panaszok. 4 nap korhaz , 1 honap otthon es kesz.

Névtelen írta...

Sziasztok. En ket honapja vagyok tul efy lumbalis 4-5 S1 csigolya fixalason; gerincszűkűlet kijavitasan:) es az elcsuszott csigolyaim helyreallitasan. 7 oras volt a mutetem; igaz kb ket evet vártam mire valaku elvallalt mert a nyaki servmutetem utan senki nem akart hozamnyulni az azt vegzo prof miatt. Aku azt mondta nekem miutan nem lettem jobban hogy tanuljak meg együtt elni a fajdalommal. Nos; nem jott ossze...kibirhatatlan volt a fajdalmam, a mozgasom beszűkűlt ket mankora szorultam es vegetativ tuneteim lettek. Mire talaltam egy orvost aki elvalalt az ongyilkossag is megfordult a fejemben mert annyira rosszul voltam. 10 napig voltam bent, nem volt konnyű de most ket honap utan ugyan a mankok meg kellenek de a fajdalom jelentosen csokkent es elkezdhettem a gyogytornat ami nagyon nehez mert a labam izomereje kb 10%-os ha a 100% a tokeletes. Meg kb 2 honapig hordanom kell egy ramszabott muanyag fűzőt de elviselhető mert ennyi ev utan most kezdem erezni hogy meggyogyulhatok es 3 ev utanujra dolgozhatok...36 evesen. Szoval azt tudom ajanlani hogy ha honapok ota fajtok es ezen ido alatt a konzervativ th-a nem hat es jon az inkontinencia, nincs merlegeles műtet kell. Majd utana a meglevo gerincunkre vigyazunk es nem terheljuk rosszul. Elottem meg hosszu az ut de boldog vagyok hogy megcsinaltàk es nem kerultem toloszekbe...mert az orvos szerint csoda volt hogy a sajat labamon vonszoltam be magam... De már most ujra 175 centi vagyok a mutet elotti 170-hez kepest :) azaz...lassan de naprol napra erosodom.