2007. október 12., péntek

A sérvről

A gerinc sérv valójában csak a népi elnevezése a betegségnek amit orvosilag porckorong sérvnek hívnak.
Szeretném ha tisztán látná mindenki mi is ez a betegség, hogyan alakul ki és milyen kifejlete lehetséges.
A gerinc csigolyáit az úgynevezett porckorongok választják el egymástól. Ezek a korongocskák veszik fel a rezgő és ütésszerű terheléseket rugalmasságuknál fogva és ők osztják el a csigolya felületén egyenletesen.
Ez nagyon fontos : egyenletesen a csigolya felületén.

A porckorongot úgy képzeljük el mint egy lapos korongot ami két részből áll : 1. zselés szerű belső magból és az azt körülölelő 2.erősebb szövetű anyagból ami bent tartja a zselét.

Rendes körülmények között a porckorongunk belső zselés anyaga elosztja a terhelést.
Azonban amikor valamilyen okból a külső erősebb anyag szövete meggyengül és már nem képes megtartani a porckorong tartalmát a zselét kiengedi azt a középső, bezárt helyéről a gyengülés irányába - na ekkor érezzük a derékfájást, mikor milyen mértékben.

A kitüremkedő zselé egy ideig még csak boltosítja kifelé a külső gyűrűt amíg utat tör magának kifelé.
Ez a folyamat változó időintervallumot ölel fel.
Amikor a külső gyűrű kiszaka – a sérv kifakad – akkor a kitüremkedő zselé közvetlenül és akadálytalanul nyomás alá veszi a gerincből kilépő idegpályákat. Ez akár bénulásos tüneteket is produkálha, de lehet enyhébb lefolyású is. A bénulásos tünetek észlelésekor azonnal mentőket kell hívni, lehetőség szerint a kórházi zárójelentéseinket és a betegséggel összefüggő leleteinket is vigyük magunkkal, a minnél pontosabb diagnózis és az ennek megfelelő ellátásunk érdekében.
Enyhébb esetben a bénulás alig-alig tapasztalható, kissé húzza vagy kifelé csapja az ember a lábfejét járás közben.
Ezt én minden este leellenőrzöm a főorvos által javasolt gyakorlattal : este mezítláb pár lépés előre lábujj hegyen aztán pár lépés sarokra állva. Ha nem tapasztalunk semmi rendelleneset és simán megy a gyakorlat akkor egyenlőre nincsen komolyabb baj.
Ha olyan a járásunk minha szalonspiccesek lennénk keressük fel a kezelőorvosunkat sürgősen és mondjuk el neki mit tapasztalunk.

A sérvünk kiszakadása előtti állapot az ami gyötrelmes része a betegségünknek és ez keseríti meg legjobban mindennapjainkat a nem szűnő fájdalommal.
Szóval amíg csak boltosul kifelé a sérv akkor az ideggyökre gyakorolt nyomása révén fájdalmat kelt, de igazi károkat nem okoz.
Ettől érezzük a derékfájást, majd később a fájdalom egyértelmű lesugárzását a fenekünkbe-térdünk felé-lábszárunkba-lábfejünkbe.
Kinek hogy.
Ez a fájdalom néha elviselhető szintű, néha meg kétrét görnyeszti az embert a saját konyhakövén amikor kimegy egy kis vízért.
Az állapot villámcsapásszerű romlásához nem kell sok.
Kisebb teher rossz testartással megemelve már megteszi a magáét, de egy kicsavart testhelyzetű erős tüsszentés is kiválthat sírásközeli állapotot a fájdalomtól.
Én egyszer a konyhában mosogatás közben – abban a kissé előredőlt testartásban a jobbra kiforduló derékkel amikor kipakolja az ember a mosott edényt a csöpögeteőre – lettem nagyon rosszul. Pár másodperc alatt elkezdett a meglévő enyhe fájásom élesedni és mire elindultam a szobába, hogy vízszintesbe tegyem magam az ágyon – az egyetlen testhelyzet amikor szűnik a fájdalom – már nem nagyon tudtam uralkodni magamon, mert a fájdalom olyan erővel tört rám, hogy menten le kellet feküdnöm az előszobában a padlóra. Minden előjel nélkül padlóra küldött a beste, szó szerint.
Szóval elég egy rossz mozdulat – autó csomagtartójából nem veszek ki soha semmi nehezet, de még könnyűt is ritkán!

IDÉZET:

"A rossz testtartás, a gyakori nyíró, csavaró mozdulatok, az ismétlődő nyomásfokozódás vagy akár egy egyszeri „rossz” mozdulat a porckorong szerkezeti változását vonja maga után. Így pl. a külső rostos gyűrű gyengülhet, beszakadhat.Ha teljesen átszakad a gyűrű, akkor a kocsonyás mag kitör a gerinccsatorna felé. Kialakul a gerincsérv.A porckorong kiboltosulás és a gerincsérv következményei a könnyebb hátfájdalmaktól, az izmok lebénulásáig alakulhatnak. A fájdalom kisugározhat a végtagokba ill. érzészavar lép fel az érintett ideg lefutásának megfelelően. A lokalizációtól függően a problémák jelentkezhetnek a nyak, váll, karok területén-nyaki porckorong sérv; a derék, keresztcsont, combok, lábak területén –ágyéki porckorong sérv.Ha hólyag- és bélműködési zavarok lépnek fel, akkor a kitüremkedés/kiszakadás e szervek működését szabályozó ideget károsítja. Még a többi probléma konzervatív kezeléssel is gyógyítható, ebben az estben azonnali műtétre van szükség.Műtét utáni probléma: a hegesedés. A megfelelő gyógyulási folyamathoz nélkülözhetetlen a gyógytorna"
IDÉZET VÉGE

A sérv állandóan változó mértékben boltosul elő, terhelés hatására nyilván jobban kinyomódik és erősödnek a tünetek, kíméletre csillapodhatnak.
Lényegesen hatásos módszerből több is létezik a tünetek csillapítására, akár a tünetmentesség is elérhető.
A legfontosabb talán az úszás.
Miért van szükségünk rá?
Mert a kicsike, csigolyák körüli hátizmaink elgyengülése folytán a sérvünk teret nyer és az úszással pont ezeket az apró kis stabilizáló izmainkat építjük, erősítjük ezzel segítve a szervezetünknek, hogy erősebb támaszt nyújtson a gerincoszlopnak és így kissebb lehetőséget adjon a sérvnek a kitüremkedésre, az előboltosulásra.



Léteznek különféle tornák, mint a Pilates és a McKenzie módszer.
Ezek speciális tornagyakorlatokkal próbálnak hatást gyakorolni betegségünkre.
Egyiket sem áll módomban kipróbálni, kicsiny városunkban nincsen rá mód így egyikről sem tudok érdemben nyilatkozni. Információkat a neten lehet szerezni róluk.

Több egyszerű gyakorlatot otthon is elvégezhetünk akár mindennap.
Én a hasrafekvésből kézzel valő felnyomást szoktam csinálni.
Ehhez az egyszerű gyakorlathoz hassal a padlóra fexem és két kezemet válszélességben a padlóra támasztom a mellem vonalában.
Innen fekvő helyzetből felnyomom a felsőtestem előbb csak kissé majd egyre feljebb.
Ezt szokta követni a kéz nélküli homorítás párszor.

IDÉZET:
"Tünetek:

A klinikai tünetek két csoportra oszthatók:

l. A vertebralis tünetek közül enyhébb esetben a lumbalis lordosis kiegyenesedése, általában fájdalomkerülő, ún. antalgiás tartás kialakulása a jellemző. A paravertebralis izomspazmus aszimmetrikus, a lateralflexió általában egyik oldalra jóval nagyobb mértékben kötött, az előrehajlás többnyire jelentősen beszűkült, a megfelelő intervertebralis rés nyomásra-ütögetésre érzékeny.

2. A radicularis tüneteket az ideggyök kompressziója okozza, az érintett gyöktől függően az alábbi tünetek a jellemzőek:

- S1-gyöki tünetek (LV-SI discus hernia) esetén az Achilles-reflex gyengülése vagy kiesése, a plantarflexió - lábujjhegyen állás - gyengülése, a comb-lábszár hátsó felszínén az I. ujjba sugárzó fájdalom és érzészavar jellemző, a Lasegue-tünet pozitív.

- L5-gyöki tünetek (LIV-V vagy LV-SI discus hernia) esetében reflex eltérést nem találunk, a fájdalom és érzészavar a comb és lábszár laterális oldalán az V. ujjba sugároznak a láb vagy I ujj dorsalflexió gyengül.
- L4-gyöki tünetek (LIV - LV vagy LIII - LIV discus hernia) esetén a patellareflex gyengül vagy kiesik, fájdalom és érzészavar észlelhető a comb elülső és a lábszár mediális oldalán, a térdextenzió gyengül, a femorális jel pozitív."
IDÉZET VÉGE

Elmletileg van rá esélyünk, hogy az úszással és a külömböző tornákkal és fizioterápiával a sérvet visszakényszerítsük a helyére és a folyamatos ottartásával a külső gyűrű így a sérv nyomásától menetesülve kissé elhegesedhet és visszanyerheti eredeti nem deformált szabályos alakját. Ekkor tünetmentesek lehetünk és ha jól vigyázunk magunkra akár örökre is búcsút mondhatunk a tüneteinknek.
Na ezt így leírni igen nagy bátorságra vall tőlem, ugyanis én nem hiszek ebben a szép kerek sztoriban.
Persze a remény hal meg utoljára.

A kiszakadt sérvünkel mit lehet kezdeni?
Khm-khm, hogy is mondjam csak, sokat nem.
Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a porckorong sérv nem gyógyítható.
Abban az értelemben nem mint egy csonttörés gipszeléssel, vágás varrással, húzódás borogatással.
A műtéti beavatkozások alkalmával mégis akkor mi történik?
Egészen egyszerűen a szövetek közül, az ideggyökök mellől és a korong közepéből kikaparják – igen ilyen barbár módon bár művészi kivitelezéssel – a zselét és kész.
Nincs ott a zselé ergo nem is nyomhat semmit. Nem? De.
Szóval zselé ki és minden oké is.
Gondolhatnánk.
Ezután regisztráltan gerincműtöttek leszünk.
Ez a munkaerő piacon való elhelyezkedésünket nem segíti kimondottan.
A lehetőségeink beszűkülnek.
Jó esetben nem képződik másik csigolyapárunk között újabb sérv és hosszú évek során a testünk összehegeszti a két érintett csigolyát, rögzítendő őket, mert ugye a zselé már nem tölti be a funkcióját. Ez az összemeszesedés.
Nem túl bíztató dolog, kicsit bizarr, de ez van.
Jó eséllyel a fájdalom is megszűnik, de lehet, hogy megmarad vagy másképpen él tovább velünk.

Gyógyszereim amiket esetileg szedek :

Contramal retard 100mg 2x1
Mydeton 150mg 2x1
Aflamin 3x1 v. 2x1

Extrém fájdalmat Movalis végbélkúppal lehet kezelni valameddig.

Amikor fokozódik a lábikra illetve combizom görcsre való hajlam akkor Magne B6 szokott használni.

Mindenkinek más gyógyszerek hozzák meg a megfelelő hatást, nálam ezek váltak be.
Természetesen pénztárcafüggő minden.
Vannak méregdrága kezelések és gyógyszerek amik a földi halandó proletároknak nem elérhetőek, főleg nem TB-re, de ez senkit ne zavarjon, mi vagyunk többen.

Kitartást!

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

ez valósággal szakorvosi értesítésnek minősül én annakvettem nekemis porckorong sérvemvan fenék lábszár és boka kisugárzással, idestova 4 hónapja végre megértettem hogy valójában mi is az én bajom valóban kegyetlenérzés vált ki a tüsszentés de még a köhögésis a faromban a műtét nemjavasolt mert nagyobb vele a bénulási lehetőség mint anélkül.de meddig kell így élnem 4 gyermekemvan visszakéne mennem dolgozni de így képtelenvagyok köszönöm a tájékoztatást puporka gabi nógrád....vani870@freemail.hu

Névtelen írta...

Tudok ajánlani egy nagyon jó kenőcsöt.A nevét most ne kérdezzétek mivel nem jut eszembe.Én is használom és nagyon jó,ronda zöld színe vad nekem használ.
Közel 4-5 éve szenvedek én is a derekammal.Igaz csak állat patikába lehet kapni.Mivel állat gyógyászati célokra használják.Nagyon erős gyulladás csökkentő hatása van.
Megadom a címem,ha valakit érdekel írjon.bus68@freemail.hu

Névtelen írta...

Tudok ajánlani egy nagyon jó kenőcsöt.A nevét most ne kérdezzétek mivel nem jut eszembe.Én is használom és nagyon jó,ronda zöld színe vad nekem használ.
Közel 4-5 éve szenvedek én is a derekammal.Igaz csak állat patikába lehet kapni.Mivel állat gyógyászati célokra használják.Nagyon erős gyulladás csökkentő hatása van.
Megadom a címem,ha valakit érdekel írjon.bus68@freemail.hu

Névtelen írta...

sziasztok tavaly áprilisban írtam ,azt követően augusztusban megműtöttek de a fájdalmaim ugyan úgy megmaradtak deréktól a bal lábamon keresztül a bokámig.Senki nem mond semmit hogy miért a szokásos gyógyszereksem segítenek aflamyn ,mydeton, xefo, és torna. A fájdalom kicsit enyhébb de sokszor kegyetlen.Nemértem mitörténik.

Anita75 írta...

Szia!
Engem 2003-ban (28évesen) 2x is +műtöttek g.sérvvel (május-szeptember). Én kifogtam a "jót" egyből kettő volt a 4-es 5-ösön. Tapasztalat van :))) Hasonló dolgokon mentem én is keresztül, mint Te. Én dokit tudok ajánlani, és TB-s dolgokat, hogy mi az amit igénybe tudsz ilyenkor venni (műtét után) Az állapotom azóta jó. Nekem kellett a műtét. Ha gondolod keress fel, levelezzünk, ha érdekel ezzel kapcsolatban valami...

Névtelen írta...

Sziasztok! Én Rita vagyok, sajnos engem is műtöttek porckorongsérvvel, tavaly jún.ban, 24 évesen. Azt hittem a végén már megbolondulok a fájdalomtól. Semmit nem tudtam csinálni a fekvésen kívül. A dokik azt mondták, láttak már nagy sérvet, de ekkorát még nem. Voltam vele 1 hétig kórházban infúziós kezelésen, de nem használt. Akkor már a kisujjam kezdett érzéktelen lenni, ezért mindenképpen műteni kellett. Az utolsó pillanatig reménykedtem, hogy nem sérv, de sajnos anyukámnak is volt, így én sem úsztam meg... Dehát pont 24 évesen. És még gyerekem sincs. A műtét egyébként nagyon jól sikerült, az időjárást néha megérzem, de kibírom...

kimga írta...

sziasztok!

nagyszerű! kár, hogy ami miatt erre a blogra találtam az porckorong sérv. Nade legalább ma fényderülhetett rá, hogy mitől nem tudtam anno felkelni. Másfél évvel ezelőtt kezdődött, amikor nem sikerült beérnem az első munkanapomra, idegen ország, idegen nyelv, idegen lakótársak. aztán szinte pontosan egy évre rá , sántulással megspékelve Európa egyik leszebb városának felfedezése közben(idegen ország, egy másik idegen nyelv)és végül egy nagyszerű munka elején (végre itthon)......nem adtam, meg magam az ismeretlennek, habár 1 nappal késve, de elmentem dolgozni ,befejeztem a körutamat, magamhoz képest csigalassusággal és miután befejeztem ezt azt utolsó fontosabb munkát is sikerült is kivizsgáltatnom mivel kerültem szembe, azaz inkább mi támadott orvul hátba.
szerencsére különösebben most nem fáj,néha zsibbad a lábam, de ha érzem hogy rosszul keltem fel,akkor már nyújtok is vagy gugolásból újta felállva rendbehozom magam (ez a jelenet elég furcsán nézhet ki egy-egy elegánsabb ruhában, de hát menni kell).
a rossz hír hogy kiszakadt a hernia, valójában még azt sem tudom ez mitjelent, holnap megyek az ideggyógyász főorvoshoz konzultálni. eddig JÓGAval és mozgással(főleg nyújtások) próbálkoztam, voltam kiropraktőrnél is párszor (aki gyakorlatilag azon dolgozik hogy az izomerejével, vagy inkább a technikai tudásával távolítsa a csigolyákat), szerintem hatásos, de nekem túl drága volt).
A kiváltó ok tekintetében 3 lehetőségen is van, mivel fokozatosan jelentkezett a fájdalom, nem tudom pontosan elválasztani (ezeket nincs módomban most részletesen kifejteni). Enyhe reggeli fájdalom után estére nem tudtam rendesen ülni, majd másnap felkelni a matracról.

köszönet a fantsztikus beszámolóért.

Zshars írta...

Sziasztok!

Én állatorvos vagyok és a zöld állat krém neve: Pana veyxat gél vagy néha Sunlitan Gel-ként is szokták számon tartani. Nekem is van egy enyhe porkorong sérvem, de nemcsak arra, hanem bármilyen izom, izülezi fájadalomra használom. Nagyon jó! Illóanyagokat,természetesn hatóanyagokat tartalmaz és mellette az Aszpirinhez hasonló fájdalom csillapító-gyulladás csökkentő hatóanyag van benne. Állatgyógyszertárban vagy lovasboltban kapható.

Don Quijote írta...

Köszönöm a sok hasznos információt! Régóta visszajárok erre az oldalra, mert sajnos hasonló a helyzet nálam is. Én nemrég kaptam a kezembe az első CT eredményemet, amin kiboltosulás, sérv, valamint csőrképződés is van az egyszerűség kedvéért.

Ilyen helyzetben az ember mindig szívesen olvassa a happy enddel végződő történeteket, remélem javultak a dolgok nálad, ha van egy kis időd, írj kérlek, egy új bejegyzést, hogy mi van Veled.

Én nem szeretném feladni a küzdelmet, sok tervem van még az életben, mindent megteszek, hogy az én sztorimnak (amit a donquijotema.blogspot.com blogon teszek közzé) happy end legyen a vége.

Jobbulást!
DQ